Nyhetsbrev om boligmarkedet september 2011

Nyhetsbrev om boligmarkedet september 2011

Nyhetsbrev om boligmarkedet

Vi har lagt bak oss en aktiv september. Det har vært en måned med valgkamp, der eiendomsskatt var det eneste boligpolitiske tema som fikk noe særlig plass i debattene. September var en måned der Finanstilsynet varslet kamp mot en stadig økende gjeldsvekst og boligprisvekst i Norge. September var også en måned som gikk bedre for boligmarkedets del enn normalt.

 

Boligprisene

Og for å begynne med det siste først, det er fortsatt prisoppgang i boligmarkedet. Boligprisene for september var 0,4 % høyere enn forrige måned. Eneboligene er den eneste boligtypen som ga oppgang (2,2 %), leilighetsprisene gikk litt ned (-0,1 %).

 

De siste 12 månedene har prisene samlet sett økt med 9,7 %, i seg selv en kraftig oppgang. For de ulike boligtypene er 12 måneders veksten nå ganske lik; eneboliger har steget 8,4 %, rekkehus med 7,6 % og leiligheter med 10,5 %.

 

Det ligger også an til rekordvolum på bruktboliger i 2011. Samlet sett har det vært solgt flere boliger totalt i Norge tidligere, men da har det vært mye mer fart i boligbyggingen med langt flere omsetninger.

 

Markedet bærer også preg av rask salg, i snitt selges boligene i Norge nå på 25 dager. Dette er 3 færre dager enn i august 2011, og 5 dager raskere enn i september 2010. Boligene selges raskest i Oslo, Stavanger og Trondheim med kun 16 dager i gjennomsnittlig formidlingstid. På bunn ligger Tromsø med en gjennomsnittlig formidlingstid på 43 dager.

 

Antall usolgte boliger er fremdeles lavt, og her ser vi tydelig at vi fremdeles har stort behov for tilførsel av nye boliger. Vi har lenge etterlyst politikernes engasjement for økt boligbygging lenge, men dette tar dessverre tid. 

 

Økt gjeldsvekst og renteutviklingen

Finanstilsynet lanserte på pressekonferanse i slutten av september forslag om tiltak for å kjøle ned boligmarkedet og hindre en fremdeles sterk gjeldsvekst.

 

Ferske målinger gjort av eiendomsmeglerbransjen viser at gjeldsbeslastningen til folk flest øker, til tross for økte inntekter og uendret rente. Dette skyldes ene og alene gjeldsveksten.

 

Av de gode forslagene fra Finanstilsynet var et økt fokus på fastrente. De vil stille krav til bankene om å anbefale fastrente ved høye gjeldsopptak. Dette er nok fornuftig, og er noe eiendomsmeglerbransjen også har gitt sin støtte til.

 

Av tiltakene vi mener er dårlig er å høyne egenkapitalkravet til lånekundene til 15 % av boligens verdi. Et slikt tiltak vil bidra til økt klasseskille i Norge, der førstegangskjøperne vil få det utrolig vanskelig med å komme inn i markedet. Et slikt grep er usosialt og uklokt, vi får håpe Finanstilsynet tar den kraftige motbøren inn over seg og legger dette forslaget på is.

 

Mange mente at Norges Bank kastet mer bensin på boligpris-bålet da de holdt styringsrenten uendret på sist rentemøte. Lav rente over tid vil gi press på boligprisene, og om vi ønsker en forutsigbar prisutvikling over tid så bør renten komme opp på normalnivå raskest mulig. Nå ser vi at bankene er i ferd med å sette opp renten likevel, årsaken er at pengemarkedsrenten er så høy nå at bankene nesten taper penger på å låne ut penger til dagens rentesats på boliglån. Det at renten går opp er egentlig positivt for boligmarkedets del, selv om det er negativt for lommeboka til alle oss lånekunder.  

 

Eie på Facebook

Eie har en side på Facebook hvor det nærmest daglig legges ut nyheter om boligmarkedet. Gå inn på; http://www.facebook.com/eieeiendom og trykk LIKER, så følger du oss!

 

 

Jeg stiller meg til rådighet for spørsmål, kommentarer eller bistand i forbindelse med både kjøp og salg av boliger. Ta kontakt med meg i dag!

 

[widgets_on_pages id="Merker"]

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *