Nyhetsbrev september 2013
Posted by John Granly Steen in Megler Nytt
Tirsdag kl. 1100 presenterte Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) Eiendomsmeglerbransjens Boligprisstatistikk for september i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.
– September vært en skiftende måned, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).
– Hovedtendsen er nedgang, sier han.
Tallene for september 2013 viser 1,4 prosent prisnedgang fra august. Det er sterkere nedgang en normalt. Sesongkorrigert nedgang på 0,9 prosent.
– Nedgangen er større enn forventet, sier Dreyer.
Har du tips om boligmarkedet? Sliter du med å selge? Send oss tips!
– Korreksjon
– Vi er definitivt inne i en korreksjonsfase, som startet i begynnelsen av 2013. Fra å ligge på stabil vekst mellom 7 og 10, vil vi inneværende år lande mellom 4,5 og 5 prosent, sier nestleder i EFF, Leif J. Laugen.
– Dette er uvant, ja, men det bør ikke være overraskende. Boligprisene er høye, husholdningene har høy gjeld, det er en smertegrense et sted, men ingen vet hvor, sier han.
Må tilbake til 2008
Dreyer sier at det er et trendskifte i boligprisutviklingen.
– En knekk som man må tilbake til 2008 for å finne igjen. Oppgangen i januar i år er den oppgangen vi har hatt, etter januar har stigningen vært flat.
– Det er høy omsetning og lavere priser i boligmarkedet.
Selektivt boligmarked
Rapporten for september viser et selektivt boligmarked med til dels store variasjoner mellom landets største byer.
– Vi ser et gjennomgående likt fall for de ulike boligtypene. Eneboliger falt med 1,4 prosent fra august, og var 2,6 høyere enn i september 2012. Prisene på delte boliger falt med 1,2 prosent fra august, og var 2,7 prosent høyere enn sept 2012. Prisene på leiligheter falt med 1,2 prosent fra august, og var 2,6 høyere enn september i fjor.
– Lyspunktet er at selv om boligmarkedet går ned, så er aktiviteten god. Det kan man se på antall solgte boliger. Vi ligger i september måned på samme nivå i fjor for antall solgte, ifjor var rekordmåneder. Volumet er høyt, og ligger høyere enn tidligere år. Betyr at vi har mye aktivitet, til tross for fallende pristrend.
Salgstiden ulike steder
Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 30 dager i september, en dag mindre enn august og en dag mer enn tilsvarende måned i fjor.
Boligene selges raskest i Bergen, med kun 15 dager formidlingstid, det er raskt. Agderfylkene ligger på bunnen, med 69 dagers formidlingstid.
I Oslo var formidlingstiden i september på 21 dager, fire dager lenger enn samme periode i fjor. I Trondheim lå formidlingstiden på 25 dager i gjennomsnitt, mot 17 dager i fjor på samme tid.
Formidlingstiden har sunket i Rogaland uten Stavanger, fra 35 dager september i fjor, til 30 dager september i år.
I Stavanger derimot steg formidlingstiden med 12 dager, til 32 dager september i år. Formidlingstiden i Hordaland uten Bergen har formidlingstiden sunket fra 43 til 39 september i år.
De ulike byene
Christian Dreyer om de ulike byenes utvikling:
I Kristiansand har utviklingen vært svakest, de gikk ned 1,9 prosent i september, og de siste tolv månedene har prisene gått ned med 2,5 prosent. Eneboligene har hatt det største fallet, med 3,8 prosent, mens leilighetene har gått ned 2,6 prosent.
Trondheim er et av de områdene som har det beste utviklingen det siste året, tolvmånedersveksten er på 5,3 prosent, det er i det øvre siktet i landet. Også i Trondheim ser vi fall på 1,4 prosent for september. Men ingen spesiell boligtype som skiller seg ut.
Det som er spesielt med Stavanger, er et veldig høyt varelager, det har gjort at prisutviklingen er mer moderat. Vi har en tolvmånedersvekst på 1,8 prosent og et fall i september på 1,7 prosent. I Sandnes utvikler det seg sterkere en Stavanger, 3,1 prosent opp sett på tolvmånedersveksten. Stavanger som by trekker prisene ned i rogalandsområdet.
Bergen har hatt tolvmånedersvekst på 4,4 prosent, prisene er blant de beste i september, med «kun» 1,3 prosent nedgang. I Bergen er det leilighetene som går best prismessig.
I Oslo har prisene gått ned 1,6 fra august, og 3,7 prosent opp i tolvmånedersveksten, leilighetsmarkedet går best. En tvist, Oslo vest går dårligere enn Oslo øst. Søndre Nordstrand og Holmlia har hatt en tolvmånedersvekst på 5,2 prosent, mens det nesten går i null i Oslo vest.
NEF mener prisene går litt ned
Finn Tveter, daglig leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), tror prisveksten for hele 2013 sammenlignet med fjoråret blir på 4 prosent. Tveter og NEF har ikke lenger en rolle i Boligprisstatistikken.
– Vi spådde en prisvekst på fire prosent allerede i januar. Boligprisene flater ut i løpet av høsten hvert år, men i år begynte utflatingen tidligere, sier Tveter.
Tveter spår at det ikke blir en voldsom økning av boligprisene i slutten av året.
– Prisene kan gå litt ned, og det kan til og med fortsette. Det er ingen tragedie i at prisene går litt ned, det er sunt om prisene kun stiger én til to prosent neste år, sier Tveter.
– Stigningen har vært så høy tidligere år, i tillegg ble egenkapitalkravet strammet inn i slutten av 2011. Innslaget av myndighetenes egen begrensning i kapital skulle ha virkning, nå har virkningen slått inn, sier Tveter.
Obos-prisene ned
Prisene på Obosboliger i Oslo-området sank i september med hele 4,1 prosent. Det skriver OBOS i en pressemelding tirsdag morgen.
Snittprisen for en Obos-bolig er nå 41.803 kroner pr. kvm. Hittil i år har Obos-prisene steget med 0,6 prosent.
– Dette er en naturlig utflating etter at boligprisene har steget svært mye over lang tid. Sannsynligvis vil vi nå få en prisoppgang over tid som ligger nær pris- og lønnsveksten. Vi har ingen tro på en varig prisnedgang, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i pressemeldingen.
I september ble det foretatt 767 eierskifter tilknyttet OBOS, mot 626 i august og 740 boliger i september 2012, skriver Obos.