Nyhetsbrev om boligmarkedet august 2011
Posted by John Granly Steen in Megler Nytt
Hei,
Sommeren er på hell, men det er absolutt ikke boligmarkedet.
Det har de siste ukene versert en rekke mediaoppslag som beskriver et boligmarked som koker. Det er liten tvil om at det er høy aktivitet, men beskrivelsene av en prisgalopp medfører ikke riktighet.
Markedet preges først og fremst av høy mobilitet, mange nordmenn flytter på seg. Det finnes eksempler, spesielt i de fire største byene, der det er oppnådd meget gode salg. Men det finnes veldig mange eksempler også på det motsatte.
Nettopp dette er selve definisjonen på et velfungerende marked.
Vi opplever nå en betydelig bedre balanse mellom tilbuds- og etterspørselssiden, en trend som kommer til å forsterke seg utover høsten. Historisk sett har vi nå tatt ut prisstigningen for i år, noe som har gitt oss en prisøkning på snittprisene (SSB og Norges Bank sin metode for utregning) på 8 %. Dette tilsvarer 10,4 % økning i 2011, noe som samsvarer helt med våre spådommer for året. Nå skal vi ikke innkassere at vi fikk rett allerede nå, det er tross alt fire måneder igjen, men det virker i hvert fall lovende.
Den høye aktiviteten har vært gjennomgående i hele år. Det skal en bråstopp til i markedet for at vi ikke skal få en all-time high i antall solgte brukte boliger i 2011. Nyboligmarkedet har også kommet i gang, men sannsynligvis ikke nok for at totalsalget skal overstige det vi hadde i for eksempel 2006.
Hva så med august?
Ikke uventet var det rekkehus og eneboliger som hadde den sterkeste prisutviklingen på henholdsvis 4,7 og 3,2 %. Dette skyldes ene og alene at disse boligtypene har et fall i juli, da boligtypene henvender seg ofte til barnefamiliene. Omsetningen på disse boligene er som kjent lav i fellesferien, og trekker prisutviklingen nedover.
Samlet steg markedet i Norge med 2,9 % i august. Dette er helt på linje med en normalaugust, og vi er helt på ”planken” i forhold til våre forventninger. Når vi samtidig ser at omsetningen er rekordhøy, så vitner det om at mange skal kjøpe, men de er edruelig i budrundene.
Dette samsvarer ikke helt med hvordan enkelte medier har fremstilt markedet, men stemmer bedre med den virkeligheten vi har opplevd der ute.
Gjennomsnittsboligen i Norge koster nå kr 28.2000,- per kvadratmeter og selges for kr 2.769.000,-. Men det finnes selvfølgelig ingen snittbolig, og her er det store regionale forskjeller på snittpriser og kvadratmeterpriser.
F.eks er snittprisen i Bærum kr 39.000,- per kvadratmeter, mens i Hedmark (uten Hamar) ligger den på kr 16.700,- per kvadratmeter. Enda større forskjeller finner vi når vi ser på kun eneboligmarkedet, der en enbolig i Oslo ligger gjennomsnittlig på kr 39.200,- per kvadratmeter, mens i Hedmark ligger den på kr 11.500,- per kvadratmeter.
Vi får altså mer enn 3 hus for samme pris som ett, hvis vi kjøper huset i Hedmark i stedet for Oslo.
Hva så videre?
Vi ser at varelageret av usolgte boliger har økt, og når vi vet at nyboligmarkedet stadig øker, så vil dette stabilisere markedet.
Det beste verktøyet for å ha en sunn boligprisutvikling er å ha tilstrekkelig boligbygging for å møte behovet. Det er klare indikasjoner at dette vil bli bedre fremover.
Norges Bank har valgt å holde renten uendret, og dette vil gi et press på markedet isolert sett. Samtidig er forventningene om høyere rente tilstede, og det er også grunn til å tro at pengemarkedsrenten vil presse boligrenten oppover, uavhengig av hva Norges Bank gjør.
Vi ser for oss en stadig høy aktivitet, det er få grunner for å tro at den høye mobiliteten vil avta. Men vi tror også at prisutviklingen for i år er langt på vei tatt ut.
I en litt lengre horisont er vi fremdeles positive, men vi håper prisutviklingen ikke skal fortsette like sterkt som nå, da det øker faren for en negativ rekyl.
Til slutt minner vi på at vi stiller oss til rådighet for å hjelpe deg med verdifastsettelse av din bolig. Ta kontakt med meg for en uforpliktende boligprat i dag.
Ha en fortsatt strålende dag.