Nyhetsbrev for oktober 2013

Nyhetsbrev for oktober 2013

Boligprisene fortsatte ned i oktober.

Oktober er i likhet med september, en måned hvor det historisk pleier å være en flat prisutvikling (+/- 0 de siste 4 årene). Tallene for oktober 2013 viser at boligprisene gikk ned 1,5%.

Boligprisene er nå 1,3 prosent høyere enn i oktober 2012, og hittil i år 5,4 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen for 2012.

Det trege septembermarkedet fortsatte i oktober. Hvis prisnedgangen forsetter på dette nivået vil den årlige prisveksten bli i overkant av 4 prosent, og i så fall nær NEF sin forventning ved årsskiftet som var 4 prosent.

Nedgangen gjelder hele landet og nokså likt for Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger som alle ligger mellom -0,7. og -1,8 %.

Prisnedgangen er nokså lik på alle typer boliger, men er noe mindre for delte boliger og noe høyere for andelsleiligheter.

Tallene viser viser både en nedgang i salgsvolum og lengre omsetningstid. Omsetningen er noe lavere enn i fjor med 6507 objekter mot 7340 i oktober i fjor, og omsetningstiden har gått opp til 33 dager fra 30 i september.

Det er nå 15 714 aktive annonser på Finn.no, og det er noe lavere enn forrige måned.

En årsak til denne prisutviklingen må antas å være myndighetenes (Finanstilsynets) kapitalinnstramming, med blant annet krav til 15 % egenkapital. Finansminister Siv Jensen ba Finanstilsynet i et brev 25. oktober om å vurdere egenkapitalkravet etter at det har virket siden desember 2011. Finanstilsynet skal også vurdere om retningslinjene praktiseres på en fleksibel måte, og i tillegg vurdere om en forskriftsfastsettelse fra departementet er mer egnet enn å ha retningslinjene i et rundskriv fra Finanstilsynet som i dag.

[widgets_on_pages id="Merker"]

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *