Nyhetsbrev for februar 2014

Nyhetsbrev for februar 2014

Prisene i boligmarkedet endte opp i februar. Oppgangen var på 0,9 prosent fra januar.

Det kom frem da Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) la frem sin boligprisstatistikk for februar onsdag formiddag. Statistikken viser utviklingen i bruktboligprisene i landet.

– Dette kan sies å være et normalisert marked, sier administrerende direktør Christan Dreyer i EFF under pressekonferansen.

For øvrig er gjennomsnittsprisen hittil i år 1,1 prosent lavere enn snittprisen i samme periode i 2013.

Korrigert for sesongvariasjoner (se faktaboks) endte februarprisene opp 0,3 prosent.

Dersom sesongsjusteringen er foretatt på en riktig måte, er det det sesongjusterte tallet som viser den underliggende utviklingen i markedet.

– Funnet feste

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities spådde på forhånd at det sesongjusterte tallet ville ligge på minus 0,2 prosent.

– Med andre ord er dette bedre enn ventet, sier han til E24.

– Dette bekrefter det som har skjedd de siste månedene, nemlig at ting har stabilisert seg. Det har omtrent vært flatt siden oktober, legger han til.

Har du nylig kjøpt eller solgt bolig og vil fortelle om erfaringene dine? Ta kontakt med vår journalist.

Det samme sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

– Vi hadde et boligprisfall på høsten, men de siste tre månedene har vi sett en flat til svak positiv oppgang. Februar var litt bedre enn vi hadde ventet, og det kan nå se ut som at markedet flater litt raskere ut, sier han til E24.

SESONGJUSTERTE TALL:

Normalt stiger prisene mest om våren mens de synker eller flater ut på høsten. I perioden 2003 – 2013 var prisstigningen sterkest i januar og svakest i desember, når vi hensyntar hvilke typer boliger som selges i de ulike månedene.

Selv med en underliggende trend i prisutviklingen er det en tendens til at prisene har sesongvariasjon. For å finne fram til hva den underliggende prisutviklingen er, ønsker EFF å si noe om hva prisendringen var når sesongvariasjonen er kontrollert for.

Andreassen sier videre at de ferske tallene fra EFF også bekrefter det mange meglere har meldt om.

– Vi har jo flere ganger den siste tiden hørt at bruktomsetningen øker, mens nymarkedet er svakere. Tallene som ble lagt frem i dag viser at bruktmarkedet har funnet feste, sier han.

Svak januarvekst

I 2013 lå februarveksten på 1,0 prosent. I 2012 og 2011 lå den på henholdsvis 0,7 og 1,5 prosent.

Årets februaropptur kommer etter en liten januar-opptur. Prisene i boligmarkedet steg 2,4 prosent fra desember til januar.

Dette var imidlertid den svakeste januarveksten siden finanskrisen i 2008 som den gang åpnet opp 1,9 prosent.

Korrigert for sesongvariasjoner endte januarprisene i år ned 0,1 prosent i 2014 (se faktaboks).

I fjor falt prisene markert gjennom høsten. Gjennom året som helhet ble det boligprisfall for første gang siden 2009. Ved utgangen av desember 0,6 prosent lavere enn prisene var ved utgangen av 2012.

Variasjon

Det var i februar noe forskjell på boligprisendringen i de største norske byene.

Både i Oslo og i Bergen steg prisene med 1,1 prosent, mens i Trondheim steg 0,9 prosent.

Både i Kristiansand og Stavanger steg prisene med 0,5 prosent.

Tromsø fikk det største løftet, med en oppgang på 1,6 prosent.

Riktignok har disse byene, med unntak av Bergen og Tromsø, negativ prisvekst målt mot februar i fjor. I hovedstaden var prisene 3,3 prosent lavere enn samme måned i fjor.

Ligger fortsatt lenge

Den gjennomsnittlige liggetiden i februar var 48 dager, mens den i samme periode i fjor var 33 dager.

Dette nivået har ikke vært høyere siden 2010, og vitner om at det fortsatt er mange som må vente lenge på å få solgt boligen.

Det ble solgt færre boliger i februar i år, enn samme måned i fjor. 5818 boliger ble solgt her til lands forrige måned, mot 6096 boliger i februar i fjor.

Unormalt mange boliger ute

Samtidig lå det unormalt mange boliger ute for salg, dersom man sammenligner med de tre siste årene.

Boligoverskuddet var med på å jekke ned prisveksten i januar.

EFFs oversikt over aktive boligannonser viser at det lå 12772 boliger ute for salg i årets første måned, sammenlignet med 9707 i fjor.

– Selv om stemningen i markedet nå er klart bedre enn i fjor høst, er imidlertid beholdningen av usolgte boliger høyere enn normalt og kjøperne er ikke helt på banen ennå, uttalte sjeføkonom Roger Bjørnstad til E24 før dagens boligpristall ble lagt frem.

Det samsvarer også med statistikken til annonsenettstedet finn.no. Nettstedet registrerer hvor mange bruktboligannonser som ligger ute på nettsiden fra måned til måned.

[widgets_on_pages id="Merker"]

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *